ΚΟΥΠΕΠΙΑ ΜΕ ΚΛΗΜΑΤΟΦΥΛΛΑ:


Υλικά:
koupepia 35 – 40 μεγάλα κληματόφυλλα
 600 – 650 γραμ.κιμά
 ½ ποτήρι ρύζι πλυμμένο ( στραγγισμένο )
 1 κουταλάκι κρεμμύδι ( τριμμένο )
 4 κουταλιές λάδι
 λίγο δυόσμο ξηρό
 ψιλοκομμένο μαϊντανό
 κανέλλα
 πιπέρι
 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
 1 ½ κουταλιά πελτέ ντομάτας
 1 ποτήρι ντομάτα ( τριμμένη )
 2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε στρογγυλές φέτες



Εκτέλεση:
1. Βάζουμε τα κληματόφυλλα για λίγα δευτερόλεπτα σε καυτό νερό.Στη συνέχεια τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε.
2. Τοποθετούμε σε δοχείο τον κιμά μαζί με το ρύζι,το πιπέρι, την κανέλλα, το τριμμένο κρεμμύδι, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το χυμό λεμονιού, τον πελτέ ντομάτας και την τριμμένη ντομάτα και αναμειγνύουμε καλά.
3. Απλώνουμε κάθε κληματόφυλλο με την γυαλιστερή του πλευρά προς τα κάτω.
4. Βάζουμε δύο κουταλιές από το μείγμα με τον κιμά στην άκρη κάθε κληματόφυλλου, διπλώνουμε τις δύο μεριές του προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό, σφύγγοντάς το ελαφρά.
5. Μέσα σε μία μέτρια κατσαρόλα, κόβουμε ( εάν θέλουμε ) δύο ώριμες ντομάτες σε φέτες γεμίζοντας με αυτές τη βάση της κατσαρόλας.
6. Τοποθετούμε τα κουπέπια σε σειρές πάνω από τις ντομάτες, ρίχνουμε 4 κουταλιές λάδι και ½ ποτήρι νερό και βάζουμε από πάνω τους ένα πιάτο για να τα πιέζει.
7. Τα σκεπάζουμε και ψήνουμε για 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε ½ ποτήρι νερό ακόμη.
8. Μετά από 40 λεπτά το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Tip: στο σερβίρισμα,αναποδογυρίζουμε τα κουπέπια και με αυτόν τον τρόπο οι φέτες από ντομάτες που έχουμε βάλει στη βάση της κατσαρόλας βγαίνουν από πάνω.