ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ

pisies
«Πισίες»: παραδοσιακές κυπριακές τηγανίτες.





glyko koutaliou«Γλυκά»: τα γνώστα γλυκά του κουταλιού. Το γλυκό του κουταλιού μπορεί να παρασκευασθεί από, σχεδόν, όλα τα φρούτα εποχής, καθώς επίσης και από ορισμένη είδη λαχανικών.




kypriako samali_kalo_prama«Καλόν Πράμαν»: ευρέως γνωστό γλυκό της Κύπρου. Είναι κυπριακό σάμαλι, το οποίο παρασκευάζεται κυρίως στην Πάφο.




taxinopitaΚυπριακή Ταχινόπιτα: νόστιμη, υγιεινή και θρεπτική παραδοσιακή πίτα σε φύλλα με γέμιση από ταχίνι, ζάχαρη και κανέλλα. Νηστίσιμο γλυκό, ιδανικό για πρωινό σνακ.




maxalepiΜαχαλεπί: δροσερό επιδόρπιο με χαμηλά λιπαρά, ιδανικό για τους καλοκαιρινούς μήνες.





daktylaΔάχτυλα: γλυκά, σε σχήμα δαχτύλων, πασπαλισμένα σε σιρόπι και γέμιση αμυγδάλων και κανέλλας.





soutzoukosΣουτζούκος: παραδοσιακό κυπριακό γλυκό, που παρασκευάζεται από μουσταλευριά.





kiofterkaΚιεφτέρκα: γλυκό που μοιάζει με ζελέ βρασμένο μέσα σε χυμό σταφυλιού.





Loukoumades«Ξεροτήανα»: παραδοσιακοί κυπριακοί λουκουμάδες. Εθιμοτυπικά, από τα παλιά χρόνια οι νοικοκυρές συνήθιζαν να τους φτιάχνουν την Παραμονή των Θεοφανείων και πριν τους φάνε, να σκορπούν μερικούς στην οροφή του σπιτιού τους για να φάνε οι καλικάντζαροι και να φύγουν. Ακόμα, και οι αγρότες συνήθιζαν να δίνουν και στα ζώα τους κάποιους λουκουμάδες, κυρίως στα βόδια τους ως επιβράβευση για τον ετήσιο μόχθο τους στην παραγωγή.

all4cyprus.com