Χαλούμι: γνωστό και ως το κυπριακό τυρί. Ημίσκληρο, λευκό τυρί που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα.
Τσαμαρέλλα: είδος αλλαντικού από κατσικίσιο κρέας με έντονη αλμυρή γεύση. Αποτελεί παραδοσιακό μεζέ στο νησί και είναι ιδανικός για συνοδευτικό με ζιβανία.
Χοιρομέρι και Λούντζα: αλλαντικά που παρασκευάζονται κυρίως στις κοινότητες Πιτσιλιά.
Παφίτικο λουκάνικο: ευρέως γνωστό λουκάνικο, το οποίο παράγεται στην επαρχία τηςΠάφου, από χοιρινό κιμά ωριμασμένο μέσα σε κόκκινο κρασί.
Αφέλια: πολύ γνωστό χοιρινό κρασάτο, το οποίο συνοδεύεται συνήθως με πατάτες ή πιλάφιπουργούρι (το λεγόμενο πληγούρι).
Τραχανάς: ο τραχανάς είναι ένα φαγητό το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με το νησί, αφού θεωρείται το πιάτο της Κύπρου.
Πατάτες αντιναχτές: ευρέως γνωστές, μικρές φρέσκες πατάτες.
Κυπριακό σουβλάκι: χαρακτηριστικό του είναι η τεράστια πίτα του που ανοίγει στη μέση, καθώς και οι μεγάλες ποσότητες κρέατος στο καθένα (4 σεφταλιές στο κάθε σουβλάκι).
Πέστροφα Τροόδους: ψάρι του γλυκού νερού,το οποίο εκτρέφεται στα ιχθυοτροφεία τουΤροόδους.
Κολοκάσι: ρίζα, προερχόμενη από το φυτό Κολοκάσια, με μεγάλα φύλλα. Τρώγεται μόνο η ρίζα και η γεύση της παραπέμπει λίγο σε εκείνη της γλυκοπατάτας.
Ροδόσταγμα Αγρού: χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή σιροπιού για διάφορα ζαχαροπλαστικά είδη.
all4cyprus.com