ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΠΟΤΑ:
Ζιβανία: η ζιβανία αποτελεί ένα παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το νησί. Η παραγωγή χρονολογείται από το τέλος του 14ου αιώνα και προέρχεται από την απόσταξη των υπολειμμάτων πατημένων σταφυλιών μέσα σε ειδικά αποστακτήρια ή σε καζάνια, τρόπος παραδοσιακός ο οποίος,με υπερηφάνια, περνά από γενιά σε γενιά στα κρασοχώρια της Κύπρου. Πρόκειται για ένα ποτό που απευθύνεται σε αρκετά «δυνατούς πότες», αφού η περιεκτικότητα της σε αλκοόλ κυμαίνεται από 40% - 99%. Είναι το τέλειο συνοδευτικό γιαμεζεδάκια και αποτελεί το ποτό της παρέας.
Κουμανταρία: Η Κουμανταρία αποτελεί ένα είδος κρασιού το οποίο θεωρείται και το παλαιότερο στον κόσμο, αλλά και το πρώτο που του δόθηκε 'Appellation d’Origin' (από τη γεωγραφική του προέλευση). Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, η κουμανταρία παράγεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Τα σταφύλια μαζεύονται σιγά σιγά, στεγνώνουν στον ήλιο για να ενισχυθεί η περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη και, στη συνέχεια, πατιούνται. Ο χυμός συγκεντρώνεται και τοποθετείται σε ντεπόζιτα ή σε μεγάλα πήλινα κιούπια για τη ζύμωση.
Το γλυκό αυτό κρασί της Κύπρου απέκτησε φήμη σε όλη την Ευρώπη με το όνομα Κουμανταρία, που απεικονίζει την γεωγραφική προέλευση του από την “Commandarie”, το όνομα που έδωσαν στη γη που ανήκε στους Ναϊτες Ιππότες και αργότερα μετονομάστηκαν σε Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
Κρασί: Το Κυπριακό κρασί έχει τις ρίζες του στα αρχαία Ελληνικά, Ρωμαϊκά και Αιγυπτιακά χρόνια. Από τα αρχαία χρόνια τα κρασιά του νησιού τα απολάμβαναν όλοι σε αφθονία και έπαιζαν εξέχοντα ρόλο για την τοπική κοινωνία. Απόδειξη της μεγάλης βαρύτητας που είχαν, είναι οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Πάφο, παλιών νομισμάτων που στη μία πλευρά τους απεικόνιζαν ένα αμπέλι, γεγονός που αποδεικνύει ότι το κρασί αποτελούσε βασική πηγή πλουτισμού για το νησί. Άλλη μια απόδειξη της σημασίας του είναι και η απεικόνιση των πρώτων κατασκευαστών κρασιού σε εύθυμη κατάσταση, στα ψηφιδωτά της Πάφου, στο Σπίτι του Διόνυσου, του Θεού του κρασιού.
Η βασική περιοχή όπου βρίσκονται τα αμπέλια για το κρασί είναι στις νοτιότερες πλαγιές του βουνού Τροόδους, που είναι τόσο ψηλά ώστε ο ήλιος να είναι ζεστός και να μην εμποδίζεται. Οι επισκέπτες του νησιού μπορούν να δοκιμάσουν τοπικά κρασιά σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένων χωριών, μοναστηριών και διαφόρων μικρών οινοποιείων.
Τα κλασσικά είδη σταφυλιών του νησιού είναι Μαύρο, Ξινιστέρι, Οφθαλμός και Μουσκάτ, τα οποία παράγουν πλούσια και δυνατά κρασιά. Σε μια οργανωμένη προσπάθεια που έγινε για να μεγαλώσει η ποικιλία των τοπικών κρασιών, προστέθηκαν και πιο ντελικάτα, γλυκά κρασιά φτιαγμένα από Ευρωπαϊκές ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon, το Cabernet Franc, το Grenache αλλά και το Palomino.
Κυπριακός καφές: Ο χαρακτηριστικός τρόπος με τον οποίο ψήνεται και σερβίρεται ο Κυπριακός καφές, στα μικρά χάλκινα σκεύη που είναι φαρδιά στον πάτο και λεπταίνουν προς τα επάνω, γνωστά ως «μπρίκια» είναι αυτός που τον κάνει να ξεχωρίζει από όλους τους υπόλοιπους καφέδες της Ευρώπης. Ο καφές δημιουργείται από φρέσκους και λεπτά αλεσμένους κόκκους καφέ, κυρίως Βραζιλιάνικης προέλευσης.
all4cyprus.com