Κυπριακά τσιατιστά

Μετά από καποια μικρή έρευνα..ανακάλυψα πως στη σελίδα υπάρχουν και ταλέντα στα τσιατιστά!!Οπόταν ανοίγω το θέμα και δίνω έναυσμα!! 

Πέραν της πλάκας το θέμα των κυπριακών τσιατιστών έχει κατ' εμένα τουλάχιστον,μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά τόσο την προέλευση, θεματολογία, εξέλιξη καθώς και κάποια πρόκληση...για απάντηση. 
Κι εξηγώ: 
Τα τσιατιστά προέρχονται από τη κυπριακή λέξη τσιαττώ που σημαίνει ταιριάζω...εννοώντας το ταίριασμα στους στίχους. 
Τα τσιατιστά πηγάζουν από τη παραδοσιακή λαική ποίηση και απαγγέλονται συνήθως (παλιότερα πιο πολύ) στα πανηγήρια, σε συναρθρίσεις και γλέντια (γάμους, χορούς, κτλ) από τους καλοφωνάρηδες της παρέας και την επανάληψη του τελευταιου στίχου ως συνήθως από τους υπόλοιπους. Πολύ γνωστοί είναι και οι διαγωνισμοί τσιατιστών κυρίως στα πανηγύρια (του κατακλυσμού για παράδειγμα) που γνωστοί ποιητάρηδες από τις γύρω περιοχές διαγωνίζονται στα τσιατιστά προσπαθώντας να ταιρίαξουν τους επόμενους στίχους τους σε αυτούς που απάγγειλε ο προηγούμενος...νικητής είναι αυτός που τα καταφέρει μέχρι τέλους! (Χαρακτηριστικό παράδειγμα: 
Εγιώνη θέλω αντίπαλο πόψε να τραουδήσω 
τσιέ να του δόκο μουστουνιές οσπου να τόν κερτίσω. 

Επωλοπέτησες πολλά τσιέ επαρτό τσιέ χαπάρι 
Τσιέ βάλω σου στό στόμα σου δυό πράτσα χαλινάρι. 

Γεώργιος Πανατσιάς Κογκονιάς (1888-1963) ο Λαικός Ποιήτης Του Μαραθοβούνου) 

Η θεματολογία ποικίλη και ευρεία..από ερωτικά, κοινωνικά μέχρι και ..μυλλωμένα (τα πονηρά). Η περιοχή των κοκκινοχωριών ήτανε γνωστή γα τους ποιητάρηδες της που ετσιαττίζαν! 

Όλα τα τσιατιστά αρχίζουν με ένα χαρακτηριστικό ...εεεεεεε......παρατεταμένο και η συνέχεια αναλόγως!! 

Δε σας ζαλίζω παραπάνω..αυτά για τώρα(υπάρχουν πολλά άλλα για να πει κανείς πάνω σε αυτό το θέμα προφανώς) και σας αφήνω με ένα αυτοσχέδιο τσιατιστο της ώρας!! 

Εεεε...σε τουντο site που μπήκα είπα να τραουδήσω 
...ειπά να τραουδήσω 
Εεεε...τζιαν έσχετε καλή καρκιά , μεν μου τραβάτε πίσω 
..μεν μου τραβάτε πίσω 

Αυτοί που ξέρετε..για περάστε να αφήσετε κανένα τσιατιστο πριν πουμε πιο πολλά!!